Bakgrund

INIFRÅN REVOLUTIONEN

Spelades våren 2011

Våra kollegor och vänner från Egypten var på väg till Malmö för att slutföra arbetet med vår föreställning The Tail City Show då Vredens Dag kom och revolten var ett faktum. Vår tematik; rörelsefrihet, demokrati, migration och medias makt blev plötsligt högst levande. Men den gjorde det samtidigt omöjligt för våra kollegor att resa och vår föreställning ställdes hastigt in.

Dom befinner sig mitt i händelsernas centrum men vi här i Sverige, vad gör vi? Målar upp skräckscenarier? Intalar oss att allt är väl? Försöker sova? Dränker vi oss i nyhetsflödet eller tröttnar vi och struntar i alltihop för att istället gå ut och fika?

För oss var det omöjligt att koppla bort situationen och vi samlade oss tidigt för att fånga energin och göra något kreativt av frustrationen.

Till en början var nästan all kommunikation mellan omvärlden och Egypten bruten. Twitter, Bambuser, Facebook och telefoner gav oss inga tillfredställande svar. Samtidigt så var Manal Masri, en av våra konstnärliga ledare, i Egypten. Hon skulle medverka på en teaterfestival när oroligheterna började. Manal tog tillfället i akt att intervjua människor på plats och att träffa Donia Massoud som är en av skådespelarna i The Tail City Show. Donia bestämde sig, trots situationen, att resa till Sverige för att medverka i projektet.